частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Захворювання молочних залоз: кіста, мастопатія, фіброаденома молочних залоз

Вже давно минули часи, коли про хворобу пацієнта знав лише лікар. Пацієнт повинен не лише дотримуватися призначеного лікування, але й знати про особливості хвороби, розуміти її симптоми, щоб вчасно звертатися по кваліфіковану допомогу до лікаря. Саме з метою інформування пацієнтів про ті чи інші види розвитку патологічних процесів та захворювань молочних залоз і вчасного звернення до мамолога, ми публікуємо опис деяких захворювань молочних залоз.

Бути уважним до проявів змін в організмі, що викликають дискомфорт або найменше занепокоєння, є відповідальним ставленням до здоров'я та запорукою успішного лікування в разі виявлення захворювання.

Кіста молочної залози

Кіста – це доброякісне утворення, що виникає в м'яких тканинах чи протоках молочної залози та являє собою капсулу з рідиною всередині. Кісти мають різний розмір, можуть бути одинарними або множинними.

Вирізняють цілий ряд фактори, що сприяють виникненню кісти:

  • зміна гормонального фону та прийом гормональних препаратів;
  • зниження імунітету;
  • гінекологічні захворювання;
  • захворювання ендокринної системи;
  • психоемоційні стреси, нейроінфекції;
  • травми грудей;
  • хірургічне втручання.

Кіста може жодним чином не проявлятися тривалий час, проте коли новоутворення досягає значного розміру, воно може проявлятися наступними симптомами:

  • постійний тягучий або ниючий біль;
  • відчуття тяжкості або розпирання в грудях, що може віддавати в лопатку, плече, шию, під пахви;
  • відчуття печіння в місцях розташування кісти;
  • візуально присутнє почервоніння, припухлість або асиметрія молочних залоз.

Види кісти молочної залози:

Атипова - доброякісне новоутворення, при якому розростання відбувається всередину порожнини. При діагностиці обов'язково виконується пункція атипової кісти молочної залози, що дозволяє стежити за структурою клітин і вчасно виявити початок малігнізації (перехід у злоякісний процес).

Фіброзна – розвивається в клімактеричному періоді та пов’язана зі зміною гормонального фону. Належить до фонових захворювань при онкології грудей.

Солітарна – виникає у протоках молочних залоз, причина появи – гормональний дисбаланс.

Протокова – характеризується наявністю ущільнень та виділеннями білястої або кров'янистої рідини із сосків. Належить до передракового стану.

Багатокамерна – найнебезпечніший вид  новоутворень, в більшості випадків трансформується в злоякісну пухлину.

Як діагностувати кісти молочної залози

Лікування кісти молочної залози

Лікування кісти грудей можливе двома способами. Медикаментозна терапія показана при розмірах новоутворення до 1 см. При відсутності ефекту від консервативного лікування проводиться хірургічне видалення новоутворення кількома можливими способами:

  • пункція – вміст кісти видаляється тонкою голкою під контролем апарату УЗД.
  • лампектомія – видалення кісти зі збереженням тканин молочної залози під загальною анестезією.
  • резекція – видалення множинних кіст та новоутворень, що знаходяться глибоко в тканинах чи в протоках разом з частиною тканин молочної залози. Операція дозволяє видалити новоутворення при цьому зберегти орган.

Мастопатія

Мастопатія це патологія тканин, що виникає внаслідок зміни співвідношення епітеліальної та сполучної тканини в структурі молочної залози.  Такі зміни, в свою чергу, призводять до виникнення кістозних та фіброзних новоутворень. Мастопатія поширена у жінок репродуктивного віку і найчастіше пов’язана з гормональними порушеннями. За видами поділяється на дифузну, фіброзно-кістозну та вузлову.

Фактори ризику, що можуть спровокувати виникнення мастопатії:

  • спадковість;
  • захворювання, викликані порушенням роботи ендокринної системи – діабет, ожиріння, гіпотиреоз, метаболічний синдром, синдром полікістозу яєчників;
  • запальні захворювання репродуктивної системи;
  • хронічні захворювання печінки;
  • психоемоційні перевантаження та стреси;
  • репродуктивні фактори: пізня вагітність, відсутність вагітності, велика кількість абортів, раннє менархе, пізня менопауза;
  • відсутність сексуального життя, пізній початок сексуального життя (після 30 років), знижений сексуальний потяг.

Ознаки та симптоми мастопатії:

  • больові відчуття в молочних залозах;
  • відчуття тяжкості та розпирання в молочних залозах;
  • поява затверділих щільних новоутворень-вузлів;
  • тріщини на сосках або зміна їхнього шкірного покриву, виділення з сосків;
  • збільшення пахвових лімфовузлів.

Як діагностувати мастопатію

Мастопатії виявляються вже під час візуального огляду лікарем-мамологом та підтверджуються за допомогою мамографії в двох проекціях або під час УЗД молочних залоз. Додатковими діагностичними процедурами можуть бути призначені: пневмокістографія, біопсія тканин з цитологічним дослідженням, аналіз на гормони. Рання діагностика мастопатії важлива, бо одночасно є і профілактикою раку молочної залози.

Лікування мастопатії 

Як і у випадку лікування кіст, мастопатія має медикаментозний або хірургічний спосіб лікування. Медикаментозна терапія перш за все направлена на коригування ендокринних проблем. Пацієнткам призначаються гормональні лікарські засоби для усунення гормонального дисбалансу, а також негормональна терапія – дієта, вітаміни, імуномодулятори, нестероїдні протизапальні засоби, заспокійливі препарати. Хірургічне лікування – лампектомія (малоінвазивне видалення новоутворень грудей) або резекція молочної залози.

Фіброаденома молочної залози

Фіброаденома молочної залози відноситься до доброякісних новоутворень і виникає внаслідок заміщення залозистої епітеліальної тканини сполучною. 

Причиною виникнення фіброаденоми є гормональний дисбаланс – збільшення рівня естрогену з одночасним зниженням рівня прогестерону. Найбільший ризик утворення фіброаденоми виникає під час гормональних  змін в жіночому організмі - статеве дозрівання, вагітність, період лактації, часті аборти, менопауза. Інші причини, що можуть викликати фіброаденому:

  • запальні захворювання жіночої статевої системи;
  • безконтрольний прийом гормональних контрацептивів;
  • травми молочної залози;
  • захворювання щитовидної залози та печінки.

За морфологічними ознаками фіброаденоми поділяються на чотири основні типи:

Периканаликулярні – проліферація фіброзних та сполучних тканин навколо молочних протоків;

Інтраканаликулярні – сполучна тканина розростається в протоках молочної залози з щільним приляганням до стінок;

Змішані – поєднує ознаки двох попередніх типів, розростається навколо протоків та всередині них;

Листоподібні (філоїдні) – фіброепітеліальне новоутворення у вигляді декількох вузлів переплетених між собою. Для цього типу фіброаденоми характерним є швидкий ріст новоутворення та високий ступінь його малігнізації (перехід у злоякісний процес).

Діагностика фіброаденоми

Найчастіше виявити фіброаденому можна при самостійному огляді або під час планового візиту до мамолога. Фіброаденоми маленьких розмірів безболісні і не викликають дискомфорту. Наявність больових відчуттів, зміна кольору епітелію, деформація молочної залози, виділення з сосків свідчать про розвиток листоподібної фіброаденоми або якогось іншого новоутворення. 

Для підтвердження діагнозу фіброаденоми молочної залози необхідно пройти огляд лікаря–мамолога з обов’язковою мамографією або ультразвуковим дослідженням. Додатковим діагностичним обстеженням самої фіброаденоми є біопсія під УЗД-контролем.

Як лікується фіброаденома грудей

Медикаментозне лікування фіброаденоми направлене на корекцію гормонального фону, хірургічне лікування здійснюється двома способами:

  • енуклеація – видалення доброякісного новоутворення без видалення здорових тканин навколо пухлини;
  • секторальна резекція (лампектомія) – видалення самої пухлини та частини навколишніх здорових тканин.

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//