частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Вакцинація

Впродовж тисяч років людство потерпало від різноманітних епідемій, що забирали життя мільйонів. І лише у 19-20 сторіччі медицина змогла розробити порятунок від деяких інфекцій та значно скоротити смертність серед населення. 

Вакцинація – це медична маніпуляція, мета якої – безпечно «познайомити» організм людини з певним збудником та дати змогу виробити імунітет до нього. З цією метою створюються різноманітні вакцини – препарати, що у своєму складі мають ослаблений збудник, його частину (ділянку клітинної стінки) або вбиту одиницю (наприклад, вірус). В цих компонентах зберігаються ті фактори, які викликають імунну відповідь і дозволяють організму людини «запам’ятати» інфекційний агент, щоб при необхідності швидко його «впізнати» та попередити розвиток захворювання. При цьому вміст вакцини не може викликати зараження, адже не містить дієздатних збудників. До складу препарату також ходять допоміжні речовини, які підсилюють імунну відповідь, консерванти, що забезпечують стабільність вакцини.

Щеплення є наразі найкращим захистом від більш ніж 20 інфекційних хвороб по всьому світу, а часто і єдиним засобом профілактики, при цьому досі не існує специфічного лікування деяких захворювань (кір, грип). Ефективність та безпечність сучасних вакцин доведена сотнями масштабних досліджень, показовим є також різке скорочення рівня захворюваності та смертності від інфекцій у регіонах, де була проведена вакцинація від них.


В Україні є затверджений перелік обов’язкових щеплень, до нього входять вакцини від таких захворювань:

  • дифтерія
  • правець
  • кір
  • кашлюк
  • паротит
  • краснуха
  • поліомієліт
  • гепатит В (з 2002 р.)
  • туберкульоз

Від гепатиту В наразі щеплюють новонароджених дітей, а  дорослим, що не отримали цю вакцину за державним календарем, варто звернутись до свого лікаря. Також окрім обов’язкових щеплень в нашій країні зареєстровані вакцини від вітряної віспи, менінгококової інфекції, гепатиту А, ротавірусу, вірусу папіломи людини, жовтої лихоманки та грипу. Ці щеплення є рекомендованими усім, адже рятують здоров’я та життя. Не нехтуйте надійним захистом та зверніться до лікаря для розробки індивідуального графіку вакцинації вже сьогодні!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//