частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Про хіміотерапію в лікуванні раку

Хіміотерапія один із етапів лікування раку. В деяких випадках єдино можливий. В деяких допоміжний, але ніяк не другорядний. 

Успішність терапії залежить від багатьох факторів, де ефективність власне медичного препарату стоїть не на першому місці.  Ефективність хіміотерапії залежить і від вибору комбінації та доз препаратів, і частоти, періодичності та тривалості курсів лікування, і від вчасності корекції схеми лікування з огляду на чутливість пухлини до терапії, і медикаментозна підтримка витривалості організму задля можливості прийому хіміопрепаратів. 

Весь цей комплекс задач стоїть перед лікарем в кожному окремому, дуже індивідуальному випадку. Адже попри те, що хвороба одна, але її стадія, та людський організм у кожному випадку різний. Саме тому один процес лікування відрізняється від іншого при однакових діагнозах.

Скільки триває хіміотерапія

Кількість курсів, тривалість окремого курсу та тривалість всієї хіміотерапії встановлюються лікарем після оцінки діагнозу, уточнення діагнозу та після оцінки ефективності пройдених етапів лікування. В будь-якому випадку тривалість лікування визначається міжнародними протоколами (або міжнародними стандартами лікування раку).

В більшості випадків, курс хіміотерапії призначають або раз на тиждень, або раз на три тижні. В окремих випадках, прийом хіміотерапії триває кілька днів поспіль,

Медичні препарати хіміотерапії можуть вводитися через вену або прийматися пацієнтом у вигляді таблеток. Іноді курс хіміотерапії складається з комбінації препаратів, в якій одні вводяться інфузійно (через вену), інші приймаються таблетками протягом наступних днів лікування. Спосіб отримання медикаментів не впливають на ефективність лікування, а визначаються лише швидкістю «доставки» та особливостями дії активної складової ліків (цитостатика).

У випадку прийому хіміотерапії через вену обов’язково застосовуються інфузомати – апарати, що контролюють точний час проведення інфузії. Препарат набирається в пристрої персоналом, спеціально навченим для роботи з хіміопрепаратами. Інфузійний спосіб проведення хіміотерапії не обов’язково вимагає цілодобового перебування в стаціонарі клініки. При хорошій переносимості терапії та доброму самопочутті, пацієнт може повернутися додому одразу після проведення інфузії.

Лікуючий лікар спостерігає пацієнта протягом кожного курсу хіміотерапії. Він призначає аналізи та додаткові інструментальні обстеження (рентген, гастроскопія, узд, кт, колоноскопія) для оцінки стану хворого. 

Оцінка ефективності хіміотерапії проводиться лише на підставі додаткового інструментального та спеціалізованого лабораторного обстеження. Побічні реакції, які виникають в ході лікування, беруться до уваги лише для корекції окремих призначень курсу та призначення підтримуючої супровідної терапії. Побічні реакції, їхня інтенсивність чи відсутність, не визначають ефективності самого хіміотерапевтичного лікування.

Детальніше про побічні реакції можна дізнатися із статті «Як хіміотерапія впливає на тіло».

Що таке порт-системи

Порт-системи – це спеціальні пристрої-катетери до центральної вени, які встановлюються один раз під шкіру пацієнта (як правило, підключично до яремної вени). Пристрій встановлюється хірургічно. Його імплантація, як і евакуація з організму, проводиться лише фаховим лікарем-хірургом. Контроль успішності вживляння венозної порт-системи проводиться рентгеном.

Порт-системи повністю виключають дискомфорт при інфузійному способі хіміотерапії тому, що зникає потреба у постійних проколах периферійних вен для введення ліків та відсутні неприємні відчуття від тривалих по часу крапельницях. Додатковими перевагами застосування порт-систем для венозного доступу є безболісне взяття аналізу крові, відсутність дискомфорту від самої системи та можливість вести звичний режим дня (приймати душ, плавати).

Застосування у лікувальній практиці венозних порт-систем вимагає від медичного закладу підготовки мед.персоналу до роботи з ними, адже проведення інфузій через порт-системи вимагає дотримання окремих правил.

Чи боляче проходить хіміотерапія

Введення хіміотерапії через периферійні вени викликають відчуття, як при будь-якому іншому уколі. Інших больових відчуттів немає. Якщо ви відчуваєте істотний біль при введені препарату попередьте про це маніпуляційну сестру.

Чи можна вживати вітаміни та інші ліки під час хіміотерапії

Будь-який прийом медикаментів, БАДів, трав’яних настоїв чи вітамінів пов’язаних з лікуванням раку чи пов’язаних з іншими захворюваннями та станами пацієнта повинен суворо узгоджуватися з лікуючим лікарем. При першому візиті до онколога та перед початком курсу хіміотерапії важливо повідомити лікаря про всі ліки, які ви приймаєте або приймали тривалий час, незалежно від захворювання. Ця вимога пов’язана з тим, що є низка діючих компонентів ліків, які впливають на дію хіміотерапевтичних препаратів і можуть вплинути на ефективність терапії або самопочуття пацієнта. 

При візиті до інших лікарів, в тому числі офтальмологів чи стоматологів, повідомляйте їх, що ви проходити хіміотерапію. А при призначенні ними лікарських засобів повідомляйте лікуючого лікаря про призначення.

Як змінюється спосіб життя при хіміотерапії

Хіміотерапія вносить корективи в самопочуття пацієнта. Навіть за відсутності інтенсивних побічних дій, пацієнти часто відчувають втому або слабкість. Пацієнт повинен відпочивати, коли відчуває втому. Для підтримки хорошого психологічного настрою впродовж лікування, лікарі рекомендують продовжувати працювати та лишатися активними в межах розумних зусиль. Ви можете порадитися з лікарем щодо робочого часу чи фізичної активності, їхньої інтенсивності та тривалості. В будь-якому випадку, головним показником готовності до навантажень повинно бути фізичне самопочуття. 

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//